Kleinschalig naar een duurzaam Nederland

oktober 3, 2013 De Groene Dagobert Artikelen - Duurzame energie

KLEINSCHALIG NAAR EEN DUURZAAM NEDERLAND

Kleinschalig of grootschalig naar een duurzaam Nederland?

De weg naar een duurzaam Nederland op een kleinschalige manier begint steeds meer aan populariteit te winnen. Want al hebben de initiatieven van onze overheid een achterstand op sommige andere landen als het om duurzaamheid gaat, van onderaf, als individuen, kunnen we Nederland ook duurzaam op weg helpen. Je zou van de overheid kunnen verlangen dat die meer duurzaam in Nederland investeert, maar over of dat een taak van de overheid is verschillen de meningen. Zie Stelling 1.

Kleinschalig naar een duurzaam Nederland ; alternatief 1: samenkoopjes.nl

Kleinschalig kunnen we ook sturen op een duurzaam Nederland. Zo is er de website www.samenkoopjes.nl, waar je zelf samen met vrienden invloed kunt uitoefenen op de prijs van een duurzaam product. Immers, een eerlijk en milieuvriendelijk product is wel duurzaam maar vaak ook duur. Door van een product een “Samenkoopje” te maken, bepalen jij en je vrienden de prijs, samen met de producent. Hoe meer mensen het product kopen, hoe lager de prijs wordt. Een kwestie van vraag en aanbod, zoals de meesten wel weten, zeker de economen onder ons. Een groene economie werkt wat dat betreft niet anders dan een grijze, maar met het verschil dat je met deze Samenkoopjes in ieder geval producten koopt met zowel een goed gevoel als voor de beste prijs.

Kleinschalig naar een duurzaam Nederland ; alternatief 2: Nudge

Een ander kleinschalig alternatief naar een duurzaam Nederland is Nudge, www.nudge.nl. Nudge betekent ‘duwtje’ of ‘zetje’, het zetje wat je als individu kan geven naar een duurzaam Nederland. De organisatie is bijna drie jaar geleden opgericht door Jan Van Betten. Bij Nudge gelooft men erin dat ieder individu het verschil kan maken, samen met anderen. Nudge wil al die individuen en hun initiatieven met elkaar verbinden, en waar mogelijk ook ondernemingen. Die ondernemingen spelen een belangrijke rol in de weg naar een duurzaam Nederland, omdat Nudge geen subsidies ontvangt. Bewust overigens, want bij Nudge heeft men de overtuiging dat als je ergens waarde aan toevoegt, men bereid is daarvoor te betalen. Ondernemingen die vrienden van Nudge willen worden, leveren daarvoor een kleine financiële bijdrage.

Voorbeeld van een kleinschalig opgezet project

Een voorbeeld wat door Nudge genoemd wordt van een kleinschalig alternatief, wat een zetje heeft gegeven naar een duurzaam Nederland, is dat van iemand uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn die zonnepanelen op zijn dak wilde laten plaatsen, om zijn woning te voorzien van duurzame energie. Via Nudge kwam hij in contact met buurtgenoten die zich bij Nudge hadden ingeschreven. De persoon wilde weten of zijn buurtgenoten ook interesse hadden in zonnepanelen. Zo ja, dan konden zij gezamenlijk de zonnepanelen wellicht goedkoper inkopen. Ook wilde hij onderzoeken of de gemeente een subsidie kon geven. Het gevolg was dat na twee weken er 60 buren in een zaaltje bijeen zaten. Dit is een jaar geleden gebeurd en inmiddels zijn er al talloze zonnepanelen in de wijk van die ene persoon aangebracht. En met behulp van de ervaringen en leerpunten die hij heeft opgedaan rondom de gezamenlijke aanschaf wordt dit ooit zo kleinschalig opgezette duurzame initiatief nu soortgelijk nu in ongeveer 200 wijken in Nederland uitgevoerd.

Een filmpje over Nudge:

 

 

 

Wat vind jij van deze kleinschalige projecten en in hoeverre helpen ze ons op weg naar een duurzaam Nederland? Of heb je andere aanvullingen, op- of aanmerkingen? Plaats hieronder een reactie!

6 Responses to “Kleinschalig naar een duurzaam Nederland”


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/